dinsdag 22 september 2015

Alle techniek op een rijtje.

De Red Sea Reefer wordt geleverd zonder techniek zodat je alles zelf kan samenstellen. Dat heeft als voordeel dat je niet hebt mee betaald voor techniek die je na verloop van tijd misschien gaat vervangen , wegens te luid of weinig efficiënt...
Dit vraagt wel wat meer opzoek en naslagwerk , want welke opvoerpomp , stromingspomp , verlichting en afschuimer moet je nemen ?

Ben tot het volgende winkellijstje gekomen.

Op voerpomp     : Tunze  silence 2400 l/h

Stromingspomp  : Tunze  Turbelle nanostream 6020  2500 l/h 4watt (voorlopig nog maar eentje )

Afschuimer         : Deltec  SC1350

Verwarming       : Eheim 150 watt ,
Extra beveiliging voor de verwarming : T  controller twin, van Aqua Medic .
Heb ooit eens een 60 L bak vol met Cristal Reds  gekookt gehad , dat was helemaal niet prettig en met een bak vol koralen wil ik zeker niet riskeren dat er eens een verwarming blijft plakken .

Verlichting : DSunY 24‘’ 4channels Programmable LED Reef Aquarium Light with sunrise.
De led armatuur is 60 cm en 60 watt en ook betaalbaar  het kijklicht vind ik super mooi, hoe de koralen het er onder zullen doen is nog af te wachten. Ook een pluspunt vind ik dat ze stil zijn , ze hebben alleen passieve koeling via de koelribben van de armatuur, dus geen ventilator.

Er zijn aquarium led panelen op de markt waarvan de prijzen de pan uitswingen , 600, 700 euro en meer voor een ledverlichting vind ik behoorlijk hallucinant, heb nog niet kunnen vinden wat de extreem dure  prijzen voor sommige ledverlichting zou kunnen rechtvaardigen. Het zal misschien de retro-Tupperware-doos-stijl zijn van sommige héhé..

Ook komt er langs de voor en achterkant van de ledmodule een T5 lamp , ATI AquaBlue 24w en ATI Coral Plus24w .  Als alles samen is het eigenlijk een hybride lamp die boven men bak zal hangen.  Visueel geeft de led verlichting meer dan voldoende , maar verschillende zeewater collega's adviseerde er T5 bij te nemen in verband met de groei van de koralen.

Daar het wel prettig zou zijn dat de koralen goed groeien heb ik besloten van het zo te doen, voordeel twee : als een van mijn twee systemen defect gaat heb ik nog steeds licht boven men bak.


Wat hebben we ondertussen aan de bak gemodificeerd : 

Na het ineen zetten van het kastje , zijn alle hoeken binnenin afgekit , zodat er geen zout kan tussen kruipen zo gaat de infrastructuur hopelijk heel lang mee.

De bak bovenaan afgesloten door twee opmaat gemaakte dekglazen , om condens en eventueel springende vissen tegen te houden. Visueel heeft dat weinig invloed op de bak , maar het geeft me een beter gevoel.

Links boven in de hoek is er een stekkerblok gemonteerd waar de techniek wordt op aan gesloten.

De gafzak is even gebruikt bij de opstart en is nu weg gegooid ,in de houder komt een geperforeerd potje met een prop filterwatten in.


Zo na deze droge stof komen er met de volgende post , foto's van de definitieve opstelling.
Toch bedankt voor het doorworstelen er van héhé..

Tot de volgende
Johan








Geen opmerkingen:

Een reactie posten